OED Otomatik Eksternal Defibrilatör Nedir, Nasıl Kullanılır?

Defibrilatör cihazları yakın geçmişe kadar acil servis ve ambulanslarda bulunan ve sadece sağlık profesyonelleri tarafından kullanılabilen cihazlardı. Fakat bu cihazların sağ kalıma olan etkileri anlaşılınca, olası kalp durması vakalarının sık görülebileceği (alışveriş merkezleri, havaalanı vb.) mekanlarda bulunması gündeme getirilmiştir. Hastane öncesi acil sağlık hizmetleri en gelişmiş ülkelerde bile ambulans çalışanlarının birkaç dakikada olay yerine defibrilatörleri ile gelebilecek yeterlilikte (hava şartları, yol şartları, trafik vs) değildir. Bu gereklilikten dolayı OED cihazı geliştirilmiştir ve bu cihazları kullanabilecek ilk yardımcılardan yararlanılmaya başlanılmıştır.


 
Halktan eğitim almış kişiler tarafından kalp durması vakalarında kalp masajı ve defibrilatör uygulamasının sağ kalım oranlarını artırdığı gözlemlenmiştir. Amerikan Kalp Vakfı (AHA) hastane öncesinde Otomatik eksternal defibrilatör kullanımı ve yaygınlaştırılmasını öneriyor.

Otomatik Eksternal Defibrilatör Kullanımı

Öncelikle hastane dışında avm, havalanı gibi yerlerde kalp durması vakalarında temel yaşam desteği basamakları olağan şekilde uygulanır. OED'ler kalp durması vakalarında sağlık personeli ya da sağlık personeli dışındaki kurtarıcıların da kullanabileceği defibrilasyon için kılavuzluk eden hassas ve güvenilir defibrilatörlerdir. 

KPSS 2023/1 Yerleştirme Sonuçları Açıklandı KPSS 2023/1 Yerleştirme Sonuçları Açıklandı

OED cihazının hasta üzerine yerleştirilmesi

  • Standart OED’ler 8 yaş üzerine yapılır. 

  • 1 – 8 yaş arasındakilere pediatrik ped kullanılır. 

  • 1 yaş altına önerilmez
  • OED ler hastanın göğsüne yapıştırıldıktan sonra kalp masajına ara verilir ve OED’de bulunan defibrilatör denetçisi tarafından EKG analiz edilir, ses ve görüntülü sistemle kullanıcı yönlendirilir. 

  • Bu nedenle kullanıcının kalp ritmini bilmesi gerekmez. 
  • OED’nin VF’yi tanıma duyarlılığı % 100, nabızsız VT’yi tanıma duyarlılığı ise % 90–92’dir. 
  • Tam ve yarı otomatik olarak ikiye ayrılır. Tam otomatikler ritmi tanır ve otomatik olarak şok uygulayabilir. Yarı otomatikler ritmi tanımlayarak ses ya da görüntü sistemi ile kullanıcıyı yönlendirip şok uygulanmasını sağlar.
  • OED kullanımı öncesinde; OED tarafından belirlenen şok ritmi varlığında hasta asla ıslak olmamalı, göğüs bölgesi çıplak olmalı, hastaya şok vermeden herkes yüksek sesle uyarılmalı ve kurtarıcı dahil kimsenin hastaya dokunmadığından emin olunmalıdır ve OED ile şok verilir.
  • OED bağlandıktan sonra o canlandırmayı artık OED cihazı sağlık personeli gelene kadar en iyi şekilde yönetecek ve hastane öncesi kalp durması vakalarında sağ kalım oranları artılacaktır.

Otomatik Eksternal Defibrilatör Eğitimi veren özel ilk yardım merkezleri mevcuttur.

SaglikPersoneliyiz.Com / Özel Haber 

Bu yazının tüm hakları SaglikPersoneliyiz.Com'a aittir. 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanununun 36. maddesi uyarınca alıntılanamaz. Telif hakları saklı tutulmuş bu yazının alıntılanması halinde yasal takip yapılacaktır. ©

Editör: TE Bilişim