112 Personellerine Döner Sermayede Haksızlık!

Döner sermaye, özellikle kamu kurum ve kuruluşlarında hizmet kalitesini arttırmak için ihtiyaç duyulan mal ve diğer hizmetleri alabilmesi ve verebilmesi için kurumlar bazında ilgili kanun ile izin verilen kurum içi ticari etkinliklere verilen genel isimdir. Döner sermaye sistemi ile beraber elde edilen gelir ortak bir havuz sisteminde birikir. Kurum içinde çalışan personel nitelik ve derece sınıflandırmasına göre farklı derecelere göre döner sermaye sisteminden pay alır. 

Güncel ASOS ve Sağlık Hizmetleri Fiyat tarifelerine göre ambulans kontak açış ücreti 198 lira. Vaka için yapılan yol, kilometre, kulllanılan malzeme ve yapılan müdahalelere göre ücret artmaktadır. Şehir içerisinde yapılan en basit bir vaka bile 300-400 TL olarak fatura edilmektedir. Ciddi vakalarda ve trafik kazalarında bu ücret bin liraya kadar gelir sağlamaktadır.

Sağlıkta döner sermaye sisteminde dağıtımda performans sistemi uygulanmaktadır. Açıklamak gerekirse, kim ne kadar çalışırsa o kadar performans alır. Ancak 112'de bu sistem bu şekilde işlememektedir.

112'de görev yapan bir sağlık personeli 1 ve 2.derecede, yıllık izin kullanmamış, ayda ortalama 200'den daha fazla vakaya çıkmış bir istasyonda görevli mesleki lisans mezunu sağlık personelleri bu ay sabit üstü performans alamadılar. Hatta başka kurumlarda görev yapan sağlık personelleri (belediye, diğer bakanlıklar vs) ise maaşı eşitlensin diyerek 150-200 TL kadar aylık mahsuplaşma aldılar.

Ortalama büyüklükteki bir ilde aylık 1 milyon 500 bin lira kadar 112 gelir faturası çıkıyor. Ancak SGK, il müdürlüklerine ödeme yapmayıp, daha önce yapılan anlaşmalar gereği bakanlığa ödeme yapıyor.

Kısaca açıklamak gerekirse, Sağlık Bakanlığı'nın her fırsatta övmüş olduğu gece gündüz demeden çalışan, her türlü hayati riskle karşı karşıya gelen, bilmedikleri tanımadıkları kişilerin evlerine gece yarısı şifa dağıtmak için giren, karla, kışla her türlü durumda engelleri aşan 112'nin döner sermaye sisteminden kaynaklı olmak üzere performans alamaması sabit ödemeye mahkum bırakılması oldukça üzücü bir durum. Acil bir şekilde çözüme kavuşturulması gerekiyor.

“Ben Salağım Servisimden Başka Servise Gittim” Cezası Belli Oldu “Ben Salağım Servisimden Başka Servise Gittim” Cezası Belli Oldu
Editör: TE Bilişim