İstanbul’da görev yapan 2 aile hekiminde koronavirüsü tespit edildi. İstanbul Aile Hekimleri Derneği (İSTAHED), basın açıklaması yayımlayarak "Bakanlık bizi gözden mi çıkardı?" diye sordu. 

Sağlık Bakanlığı'nın, vatandaşları maske ve rapor için aile hekimliklerine yönlendirmesini yanlış bulan İSTAHED, ''Riskli gruptaki vatandaşlarımızı evde tutmamız gerekirken, en riskli kurumlara sağlık tesislerine başvuru sayısını artırmış olduk'' dedi. 

Dr. Mustafa Soysal Hayatını Kaybetti! Dr. Mustafa Soysal Hayatını Kaybetti!

İstanbul Aile Hekimliği Derneği (İSTAHED) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Kutbettin Demir Koronavirüs Bilim Kurulu’nda aile hekimlerinin de yer almasını istedi. Yazılı açıklama yapan Demir, aile hekimlerinin temsilcinin kurulda neden bulunması gerektiğini şöyle açıkladı: Koronavirüs Bilim Kurulumuzda branşlarında çok değerli hocalarımız bulunmasına rağmen, birinci basamak sağlık hizmetlerinin herhangi bir temsilcisinin, herhangi bir aile hekiminin bulunmaması nedeniyle yakın zamanda ne yazık ki son derece yanlış kararlar da alındı. 

2 AİLE HEKİMİNDE POZİTİF SONUÇ ÇIKTI

Aciliyeti olmayan ertelenebilir tüm muayene taleplerinin, okul izlemlerinin, sağlık hizmeti dışı bürokratik talepler olan ‘Durum Bildirir Sağlık Raporu’ taleplerinin bu olağanüstü durumda kaldırılması gerekirken, hastalar herhangi bir triaj imkanı bulunmayan, bekleme alanları sınırlı Aile Sağlığı Merkezlerine yönlendirildi. Birinci basamağı ve aile hekimliğini bilemeyen kurulda alınan kararlar neticesinde, bugün yurtdışı çıkış öyküsü olmayan 2 aile hekimi meslektaşımızın koronavirüs testlerinin pozitif geldiği bilgisini üzülerek aldık. Durum bu şekilde devam eder ve gereken önlemler alınmazsa bu rakamın hızla artacağını tahmin ediyoruz. 

MASKE, KOLONYA YAZDIRMAK İÇİN GELEN VATANDAŞLAR VAR

İlk önce yurtdışından gelen vatandaşlarımızın, pasaportlarıyla başvurması sonucu aile hekimlerinden 14 gün rapor alarak kendilerini evlerinde izole edecekleri ilan edildi. Bu tüm virüs taşıma ihtimali olan vatandaşlarımızın kronik hastalığı olan yaşlılarımızın da en çok gittikleri sağlık kurumlarına başvurması, salgının en sevdiği ortamın oluşturulması demekti. Ayrıca bir anda bu taleplerle karşılaşan aile hekimliği çalışanlarının herhangi bir koruyucu ekipmanı bulunmamaktaydı. Yine çalışılan mekanların, Aile Sağlığı Merkezlerinin fiziki şartları da enfeksiyon odağı olabilecek hastaları izole etmeye uygun değildi. Verdiğimiz tepkiler sonucu kamu çalışanlarına idari izin hakkı tanındı ama aynı durumdaki özel sektör çalışanları için bir izin düzenlemesi yapılmadığı için rapor talepleri devam etti. Bizlerse bugün bile yanlış algılandığı için sağlık kurumlarına maske, kolonya yazdırmak için başvuran hastalarımıza böyle bir uygulama olmadığını açıklamaya çalıştık. Riskli gruptaki vatandaşlarımızı evde tutmamız gerekirken, en riskli kurumlara sağlık tesislerine başvuru sayısını artırmış olduk.

SALGINLAR BİRİNCİ BASAMAKTA KONTROL ALTINA ALINABİLİR

Salgında hastalar çoğunlukla hastanelerde tedavi edilir ama salgınlar ancak ve ancak birinci basamakta kontrol altına alınabilir. Bu yüzden mücadele stratejisinin oluşturulduğu Koronavirüs Bilim Kuruluna bir Aile Hekimliği akademisyeni hocamızın ve sahada aktif görev alan bir Aile Hekimi meslektaşımızın eklenmesini talep ediyoruz.

.

Editör: TE Bilişim