Doktor Mesaj Gönderdiği İçin 50 Bin Lira Ceza Aldı!

Verileri Koruma Kurulu'na başvuru yapan kişi, doktor tarafından izin alınmadan cep telefonuna reklem içeren bir mesaj geldiğini iddia etti. Bu şikayet üzerine inceleme yapan kurul, doktordan bilgi ve belge talep etti. Doktor talebe geri dönüşte bulunmadı.

Dr. Mustafa Soysal Hayatını Kaybetti! Dr. Mustafa Soysal Hayatını Kaybetti!

Kişisel Verileri Koruma Kurulu, yapmış olduğu incelemelerden sonra veri sorumlusu doktor tarafından, Kişisel Verileri Koruma Kanunu'nun 12. maddesi uyarınca "kişisel verilerin hukuka aykırı işlenmesini önlemek amacıyla uygun güvenlik düzeyini temin etmeye yönelik gerekli teknik ve idari tedbirlerin alınmadığı" sonucuna varıldı.

Kişinin Açık Rızası Olmadan İşlenemez

Kanunun 5. maddesinde kişisel verilerin, kişinin açık rızası olmadan işlenemeyeceğinin hüküm altına alındığını ifade eden kurul, aynı maddede bulunan kişisel verilerin, rıza aranmaksızın hangi şartlar ile işlenebileceğine yönelik düzenlemelerin olduğunu ifade etti.

Veri sorumlusu doktor tarafından ilgili kişinin açık rızası veya Kanunun 5. maddesinde bulunan diğer şartlar olamadan cep telefonuna reklam amacı ile mesaj gönderilmesi kişisel verilen işlendiğini saplayan kurul, veri güvenliğine ilişkin yükümlülüklerini yerine getirmediği için doktoru 50 bin lira idari para cezasına çarptırdı.

Editör: TE Bilişim