Memurlar Masaya Bu Teklifle Gelecek Memurlar Masaya Bu Teklifle Gelecek

Elbette her hizmet sektörü önemlidir. Ancak, depolanamayan ve hastaya göre gelişen bir sektör olması nedeni ile sağlık hizmetleri sektörü diğerlerinden ayrılır. Eğitim hizmet sektöründe hoca anlatacağı konuyu bilir, hazırlanabilir, yemek sektöründe sipariş verilir hazırlanması beklenebilir. Ancak Sağlık Hizmet sektörüde hizmet o anda hastananın ihtiyacı oldugunda tam ve eksiksiz sunulmalıdır. Hani derler ya “Allah muhtaç etmesin ama eksikde etmesin” diye. Yaşı 40 ve üzeri olanlar muayene sıra kuyruklarınıda, ilaç kuyruklarını, koguş sisteminde hasta odalarını, hastanede senet imzalatılan günleride, muaynehanecilik dönemlerinide çok iyi bilir. Adalet ve Kalkınma Partisi'nin sağlıkta yapmış olduğu atılım bu anlamda inkar edilemez. 

663 Sayılı KHK ile Bürokrasinin hantal yapısından kurtularak, Sözleşmeli Yöneticilik sistemine geçilmiş ve sağlık sektöründe atılımın ivmesi hızlandırılmak istenmiştir. İlk yıllarda öyle olmuş, il bazında alımlar tek elden yürütülmüş, pazarlık ihaleleri, dogrudan temin ile alımlar azaltılmıştır. Hastanelerin yapmış oldugu örnek uygulamalar basında yer almıştır.

Ancak, son 2 yıldır örnek uygulamadan daha çok bakanlık eli ile yapılan hizmetler basında yer almaktadır. Bakanlığın planladığı eğitimler, bakanlığın aldığı ambulanslar vb.

Yerel ve ulusal basında hastane temizliği şikayetleri, arızalar, güvenlik şikayetleri, yemek şikayetleri, sendikal şikayetler, malzeme ekskilikleri, nöbet parası usulsüzlükleri,muayne kuyrukları, otomasyon sistemi arızaları, yönetmeliğe aykırı görevlendirmeler, geçici görevlendirmeler, kavgalar, imza atmama, sorumluluktan kaçınma, eş, komşu, akraba kayırmacılığı nöbetsiz birimlerde görevlendiren yönetmelikte olmayan görevlendirmler, mobbing şikayetleri vb. yer almakktadır. Basına yansıyan ve yansımayan olumsuz olaylara bakıldığında yönetim kaynaklı oldugu açıkça görülmektedir. 

Ve karne puanları tüm sağlık çalışanlarına açıklanmalı. Öncelikle verimlilik kriterleri parametreleri bu kadar açık ve net iken, denetim günü ve saati bu kadar belirli iken, tüm personel denetim için izin dahi verilmez iken karne puan 90'nın altında olan sözleşmeli yöneticiler ile sözleşme imzalanmamalıdır. Sonuçta Karne parametreleri nerede ise hastanedeki her türlü hizmetten daha ön plana çıkmış durumdadır.  Sağlık Çalışanları bilmeli ki yönetmelikte yer aldığı üzere karne parametresi kötü olan yönetici gidecek.

Haziran ayında, sözleşmelerin yenileneceği göz önünde bulundurulduğunda, Sağlık Bakanlığı atamalarda liyakatın olabilmesi için öncelikle illerde sağlık müdürü atamaların yapılması gerekmektedir. Ataması yapılan sağlık müdürlerine kendi kadrolarını liyakat içinde Haziran ayına kadar atamaları için süre tanınmalı ve bir gecede atama yapılması krizine sağlık sektörü sokulmamalıdır. Bunun sonucunda, İl Sağlık Müdürleri yaptıkları atamaların sorumluluğunu almalıdır. Diğer türlü acelece yapılan atamaların sonucunda yönetim kaynaklı sağlık sektöründe sorunlar artarak devam eder.

İl Sağlık Müdürü belirli olana kadar herkes bir ekip kurar, insanlar işlerini yapmak yerine listede yer alma yarışına girer. İl Sağlık Müdürleri belirlenmeli, liyakat bazlı atama olabilmesi için kamu kurumunda ve sağlık sektöründe belirli bir dönem çalışma şartının yanında belirleyici kriterler konulmalı ve talip olunan makamlar için müracaatlar alınmalıdır. Yapılan atamaların sahaya yansıması onun kuzeni, bunun dayısı, yönetim de imiş, okul arkadaşıymış, köylüsüymüş muabbetlerine girilmesine sebep olunmamalıdır.

Editör: TE Bilişim