Kadroya Geçen İşçilere Bakanlıktan Üzücü Haber!

Maaş zamlarında kadro geçişi sonrası büyük kayıplar yaşayan ve durumlarında bir iyileşme gerçekleşmeyen taşerondan geçen işçilere bir üzücü haber de Çalışma Bakanlığı'ndan geldi. Taşeronda kadro geçiş süreci öncesi sözleşmeleri gereği asgari ücretin fazlası ile çalışan işçiler, geçiş sonrası bu haklarını YHK toplu iş sözleşmesi ile kaybetmişlerdi. Yargı yolu ile haklarını bir yandan aramaya devam ederlerden işçilere Bakanlık'tan üzücü haber geldi. Kadro alan işçilerin yüzdelik farklarına Bakanlığın olumsuz görüş yazısı ve Sendikaların yargıda yüzdelik fazlalıklar için mücadelesi devam ediyor.
 

Türk Profesör Özel Hastane Fiyatına İsyan Etti: Hastanemetre İşliyor Türk Profesör Özel Hastane Fiyatına İsyan Etti: Hastanemetre İşliyor

TAŞERONDAN GEÇEN İŞÇİLERE BAKANLIKTAN YAZI

Taşeron şirketlerden 4/D sürekli işçi kadrosuna ve belediyelerde şirket işçiliği kadrosuna geçen işçilerin kadro öncesi aldıkları maaşlardaki asgari ücretin yüzdelik fazlası için Çalışma Bakanlığı geçtiğimiz ay görüş yazısı verdi. Bakanlık asgari ücretin yüzdelik fazlalarının ödenmeyeceği yönünde görüş verdi. Bakanlık bu görüşünde ısrar etse de yerel mahkemelerden yüzdelik dilimlerin ödenmesine yönelik olumlu kararlar gelmişti. Taşerondan geçen işçiler maaş zamları yüzde 4'lük artışlarla sınırlı kalmış ve tüm maaşlar asgari ücret düzeyine düşmeye başlamıştı.
 

SENDİKA DAVAYI KAZANMIŞTI

Kadroya geçen taşeron işçilere, asgari ücrete ek olarak yüzde 10 ile yüzde 60 arasında fark ödenmesi hakkına mahkemeden onay çıktı. İşçilerin taşeronda çalışırken ihale şartnamelerinde yer alan fark hakları, kadro düzenlemesinin yer aldığı KHK ile kaldırılmış, Sağlık-İş Sendikası da bu hak gaspına karşı dava açmıştı. Açılan dava sonucunda kadroya geçen işçi yüzdelik farklarını ödenmesi hakkını kazandı.
 

TAŞERON İŞÇİ İKEN ALIYORLARDI

Taşeron işçi iken sözleşmeleri gereği asgari ücretin fazlası ile (%20,30,40,50 vb.) çalışan işçiler kadro geçişi sonrası YHK toplu iş sözleşmesine tabi oldular ve yüzdelik farklarını kaybederek 4+4 lük zamlar alıyorlar. Yerel mahkemelerin verdiği yüzdelik dilimlerin ödenmesi kararı Yargıtay tarafından onanırsa emsal karar olacak ve tüm işçiler idareler şayet yüzdelik farkları vermezse dava yolu ile alabilecekler.
 

TAŞERONDAN GEÇEN İŞÇİYE ENFLASYON FARKI BİLE YOK

Kamuda tüm çalışanlar ve kamu işçileri enflason farkı albiliyor iken kadroya geçen işçilere ne YHK toplu iş sözleşmesi ne de 696 sayılı KHK'da enflasyon farkına ilişkin bir hüküm konulmadı. Böyle olunca işçilerin maaş kayıpları her yıl giderek büyüdü. Kamuda her çalışan kesim bu hakka sahip iken taşerondan geçen işçilere bunun verilmemesi ücretlerde ciddi kayıplar oluşturdu.
 

İŞÇİLER YARGITAY'DAN GELECEK HABERİ BEKLİYOR

Yargıda kazanılan davaların kesinleşmesi ile emsal olacak karar için sayıları yaklaşık 1 milyonu bulan çalışanlar heyecanla bekliyorlar. Sözleşmelerinde yer alan haklarını almaları için yüksek mahkemenin lehe çıkan kararı onaması ile yüzdelik fazlalıklarda ciddi bir gelişme yaşanmış olacak.

Editör: TE Bilişim