Türkiye'nin Sağlık ve Rekabet Haritası Çıkarıldı!

Çalışma hayatı, sanayileşme, altyapı, ulaşım ve nüfus yoğunluğu gibi birçok yükü sırtlayan ve Türkiye'nin kalkınmasında önemli rol üstlenen İstanbul, Ankara ve İzmir iller arasında rekabet sıralamasında da öne çıkarken, Muş, Hakkari ve Şırnak son sıralarda yer aldı.

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Şehir Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından üçüncüsü hazırlanan "İller Arası Rekabet Endeksi" açıklandı.

Endekse ilişkin AA muhabirine değerlendirmede bulunan İÜ Şehir Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Murat Şeker, 81 il düzeyinde 2018-2019 dönemi verileri kullanılarak hesaplanan rekabet endeksi skorlarının, 2009 ve 2014 dönemlerine ait veriler kullanılarak açıklandığını, böylece rekabet açısından illerin 2009-2019 periyodunda 10 yıllık performans seyrinin izlendiğini ifade etti.

Dr. Mustafa Soysal Hayatını Kaybetti! Dr. Mustafa Soysal Hayatını Kaybetti!

Şeker, İÜ Şehir Politikaları Merkezi'nde yapılan geniş bir araştırmayla demografik yapıdan eğitime, sağlıktan sosyal yaşama, ekonomik ve sektörel yapıdan altyapı ve ulaşıma, inovasyondan girişimciliğe toplam 266 gösterge için toplanan verilerin kullanılarak rekabete dayalı ana ve alt endekslerin hesaplandığını söyledi.

Şırnak'ta 10 Bin Kişite 8 Doktor Düşüyor

Okuryazar kadın oranının en yüksek olduğu illerden Antalya, Çanakkale, İzmir, Denizli ve Tekirdağ'da kadınların yüzde 98'inin okuryazar olduğunu ifade eden Şeker, bu oranın en düşük olduğu illerin ise yüzde 86 ile Mardin ve Şanlıurfa olarak belirlendiğini söyledi.

Şeker, sağlık bileşenine bakıldığında 10 bin kişiye düşen yatak sayısında en yüksek değere sahip ilin, 48 yatak ile Bolu olduğunu, Bolu'yu 47 yatak ile Erzurum, Elazığ ve Edirne'nin takip ettiğini, bu gösterge açısından en düşük değere sahip ilin ise Şırnak olduğunu kaydetti.

Şeker, 10 bin kişiye düşen doktor sayısının Ankara'da 31, Edirne ve Bolu'da 26, Isparta ve İzmir'de 25 iken, bu sayının Şırnak'ta 8, Hakkari'de 9, Ağrı, Muş ve Iğdır'da 10 olduğunu bildirdi.

Editör: TE Bilişim