Son günlerde herkesimde maske kullanımı zorunlu hale geldiği için maskelerin koruyuculuk oranları tartışılıyor.Maskelerin koruyuculuk oranları ve ne anlama geldiğini Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Sancaktepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden Doç. Dr. Serkan Demir maskelerin özellikleri hakkında şu bilgileri paylaştı: “N95 Amerikan hava filtreleme standardı, FFP ise Avrupa versiyonudur. Bu standartlar maskenin ne kadar küçük partikülleri süzebildiğini ifade eder. N95’in süzme kapasitesi yüzde 95, N97’nin süzme kapasitesi yüzde 97, N100’ün süzme kapasitesi yüzde 99.97’dir. N harfi ‘yağa dayanıksız’, R ‘yağa kısmen dirençli’, P ise ‘güçlü yağ direncine sahip’ demektir. Örneğin P95 kodlu maske, yağ dayanıklılığını ve yüzde 95 süzme kapasitesi olduğunu ifade eder.”

Süzme kapasitesi

Kanser Oranları Harekete Geçirdi: Ücretsiz Güneş Kremi Dağıtılacak! Kanser Oranları Harekete Geçirdi: Ücretsiz Güneş Kremi Dağıtılacak!

“Avrupa standartlarına bakacak olursak: FFP1 maskeler yüzde 80, FFP2 maskeler yüzde 94, FFP3 maskeler yüzde 99.95 en az süzme kapasitesine sahip. N95’in en yakın muadili FFP2, N100’ün muadili ise FFP3’tür. EN 149-2001 ise yeni standarttır. ‘D:’ maskenin dolomit testini geçtiğini belirtir. ‘R:’ yeniden kullanılabilir, ‘NR:’ tek kullanımlık demektir. ‘V’ maskede valf olduğunu, DV ise valfli ve dolomit testini geçtiğini tanımlar.”

Editör: TE Bilişim