CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, koronavirüse ilişkin alınması gereken tedbir önerilerini açıkladı. Kılıçdaroğlu, "Bu süreçte yoksullar, işsizler sağlıklarıyla uğraşırken, faturalarını düşünmemeleri için aile yardımı sigortası çıkarılmalı, 2 bin liralık gelir güvencesi sağlanmalı" önerisinde bulunurken, sağlık personeline her ay iki maaş ödemesinin yapılmasını ve Sağlıkta Şiddeti Önleme Yasası'nın çıkarılması gerektiğini belirtti.
Kılıçdaroğlu'nun konuşmasının satır başları şöyle:
"Bu salgın bizlere tüm ön yargılarımızdan arınmamız gerektiğini göstermiştir. Bu salgın bizlere, farklılarımızı bir kenara bırakarak birlikte hareket etmemizi göstermiştir. Bu salgın, bizlere dayanışmamız gerektiğini göstermiştir. Bu salgın bizlere bilimsel aklın yol göstericiliğinde tüm sorunların çözülebileceğini göstermiştir. Dayanışma güzeldir ve güçlendirir.
Siyasi polemik yapmaksızın bazı önerilerimizi sizlerle paylaşacağım. Siyasi iktidarın yapması gerektiğini düşündüğüm önerileri paylaşacağım.
1. 5 Şubat 2009 yılından beri toplanmayan Ekonomik konsey toplanmalı. Konsey toplantısına ilgili tüm taraflar davet edilmeli. Hiç kimse, hiçbir kurum dışlanmamalı.
2. Sağlık personelinin konaklama ihtiyacı giderilmeli.
3. Sağlık kurumlarında eleman açığı giderilmeli, KHK ile ihraç edilen ve hakkında hüküm bulunmayanlar görevine iade edilmeli.
"ASKERİ HASTANELER AÇILMALI"
4. Askeri hastaneler yeniden açılmalı.
5. Merkezi yönetim ile belediyelerin eşgüdüm içinde çalışılmalarına gayret edilmeli.
a. Hazine ve Maliye Bakanlığı ile İller Bankası'nın ödemeleri sağlanmalı. Belediyelerin borçlanma limitleri artırılmalı.
b. Ödenmeyen borçlar nedeniyle elektrik, su, doğalgaz kesilmemeli.
KAPATILAN İŞ YERLERİ HAKKINDA
6. Geçici olarak kapatılan iş yerlerinde
a. Kira harcamaları Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından karşılanmalı,
b. Çalışanların ücretleri işsizlik sigortasından karşılanmalı,
c. İşçilerin kredi kartı ve bank kredileri 3 ay boyunca faizsiz ertelenmeli.
7. Çiftçilerin borçları yapılandırılarak 1 yıl ertelenmeli.
8. Ücretli öğretmenler ile halk eğitimde görev yapan kursiyer öğretmenler ücret alamaz duruma düşmüşlerdir. Bu öğretmenler için yasal düzenleme yapılmalı.
9. Küçük ve orta boy işletmelerin kredi kullanımı için sicil affı çıkarılmalı.
10. Turizm, eğlence, konaklama gibi sektörlerin banka kredileri yeniden yapılandırılmalı.
SAĞLIK ÇALIŞANLARINA ÇİFT MAAŞ ÖNERİSİ
11. Bu süreçte yoksullar, işsizler sağlıklarıyla uğraşırken, faturalarını düşünmemeleri için aile yardımı sigortası çıkarılmalı, 2 bin liralık gelir güvencesi sağlanmalı.
12. Sağlık personeline her ay iki maaş ödeme yapılmalı. Sağlıkta Şiddeti Önleme Yasası çıkarılmalı.
13. Kamu ve özel işbirliği ile yapılan taşınmazların ödemeleri 1 yıl süre ile ertelenmeli ve garantiler TL'ye çevrilmeli.
Cumhuriyet, kimsesizlerin kimsesidir. Süreci böyle başlatmamız gerekiyor. 13 öneriyi milletimizin ve yürütme organına sunuyoruz."
bütün sağlıkçılara değil bu süreçte görev yapan sadece hemşirelere sağlık memurlarına erkek hemşirelere verilmelidir hasta ile birebir ilgilenen tedavilerini yapan personele verilmelidir.
şu zaman oldu diğer sağlık çalışanlarının hiç birini ortalıkta göremiyoruz hastanelerde odalarından dışarı çıkmıyorlar odalarında oturdukları halde HİÇ İŞLERİ YOKKEN hiçbir şekilde bizlere yardımcı olmuyorlar ne triyajda hasta karşılama da ne servislerde hastaneye muayene gelenlerin girenlerin ateşlerini bile ölçemezler mi bir işin ucundan tutamazlar mı bunu bile hemşirelere yaptırıyorlar zaten hemşirelerin işi başından aşkın vb vb işleri yapamazlar mı hastaneler boş hasta sayısı hemen hemen sıfır ameliyatlar yok iken ne aneztezi tek,ne röntgen tek,ne lab tek,ne odyometri tek, ne eczacı ne psikolog ne sosyal çalışmacı vb vb diğer çalışanlar ortalıklarda yoklar bütün işleri hemşiresi sağlık memurları yapıyorlar bakanlığın salgına karşı yayınladığı genelgeye rağmen
bakanlık yazısında TÜM HEKİMLERİN ,DİĞER SAĞLIK ÇALIŞANLARININ VE DİĞER KURUM ÇALIŞANLARININ BRANŞI, YERİ VE ÇALIŞTIĞI BİRİM FARK ETMEKSİZİN İLGİLİ HASTALARIN GÖRÜLDÜĞÜ BİRİMLERE SERVİSLERE GEREKLİ DESTEĞİ SAĞLANACAKTIR DİYOR YANİ DİĞER SAĞLIK ÇALIŞANLARI DA ÇALIŞTIRILACAKTIR GÖREV YAPMALARI İSTENİYORKEN HEPSİ ODALARINDA OTURUYORLAR BİZLER HEMŞİRELER SAĞLIK MEMURLARI NÖBETTEN NÖBETLERE GELİRKEN HASTALARLA UĞRAŞMAKTAN CANIMIZ ÇIKARKEN DİĞER PERSONELLERİN BÖYLE OTURMASI HAK DEĞİLDİR BİR ATEŞ ÖLÇER İLE ATEŞ ÖLÇEMEZLER Mİ, BİR DİJİTAL TANSİYON ALETİYLE TANSİYON ÖLÇEMEZLER Mİ KISACA BİZ HEMŞİRELER SAĞLIK MEMURLARI O KADAR YOĞUN ÇALIŞIRKEN BU ARKADAŞLARDA BİR İŞİN UCUNDAN TUTAMAZLAR MI
KONU SAĞLIKÇILARA İKRAMİYE ZAM VB KONUŞULUNCA HEMEN PASTADAN PAY KAPMAYA ÇALIŞIRLAR BİZLERDE ÇALIŞTIK BİZLERDE SAĞLIKÇIYIZ DİYE AMA İŞ İŞ YAPMAYA GELİNCE BENİM GÖREVİM DEĞİL BİR ŞÜPHELİ HASTA GÖRÜNCE HEMEN ODALARINA KAÇARLAR YOK BÖYLE BİR ŞEY BEN BİR HEMŞİRE SAĞLIK MEMURU OLARAK HAKKIMI HELAL ETMİYORUM VE BUNA İTİRAZ EDİYORUM HASTALARI BİLE GÖRMEYENLER BİZLERİN SAYESİNDE ZAM İKRAMIYE ALACAKSA KİMSELERE VERİLMESİN YADA AYRIM YAPILSIN