Astım Alarmı: 2025'te Dünya Genelinde 400 Milyon Kişiyi Etkileyebilir Astım Alarmı: 2025'te Dünya Genelinde 400 Milyon Kişiyi Etkileyebilir

Tansiyon atar damarlarımızdaki kan basıncına denir. Kalp kasıldığında atar damarımıza kan pompalanır. Kalbimizin kasıldığında damarlarımızda ölçülen basınca sistolik kan basıncı (büyük tansiyon) denir. Kalp kası gevşediğinde ise damarlarımızda oluşan basınca diastolik kan basıncı (küçük tansiyon) denir. Tansiyon bu iki basınç değeriyle ifade edilir. Tansiyon değerimizin normalden yüksek olmasına hipertansiyon, normalden düşük olmasına ise hipotansiyon denir.

Normal veya ideal tansiyon ise kişiden kişiye değişir fakat sistolik kan basıncı (büyük tansiyon) genellikle 120-130 mmHg, diastolik kan basıncı (küçük tansiyon) ise 70-90 mmHg kabul edilir. Gençler ve çocuklarda ise kan basıncının bu değerlerden biraz daha düşük olması gerekir.

Yüksek tansiyon nedir? Belirtileri nelerdir?

Tansiyon değerlerinin 140/90 mmHg nin üzerinde olması hipertansiyon olarak adlandırılır. Yüksek tansiyon riskini artıran bazı faktörler vardır;

  • Obezite
  • Yoğun stres altında ve kaygılı olma
  • Fazla alkol tüketimi
  • Çok tuzlu besin tüketimi
  • Ağrı kesici ilaçlar
  • Sigara kullanma
  • Ailede yüksek tansiyon öyküsü olması gibi,

faktörler yüksek tansiyon riskini artırır.Ancak hipertansiyon hastalarının pek çoğunda neden bulunamaz. Bunlara esansiyel hipertansiyon denir. 

Hipertansiyonun Belirtileri Nelerdir?

Hipertansiyon uzun bir süre belirti vermeyebilir. Belirti vermeye başladığında ise baş ağrısı, burun kanaması, kulaklarda çınlama, halsizlik, sık idrara çıkma ve  bacaklarda şişlik gibi belirtiler verebilir. Bu belirtilerle birlikte tansiyon yüksekliği görüldüğünde mutlaka bir hekime başvurmak gerekir.,

Hipotansiyon (Düşük Tansiyon) Nedir?

Hipotansiyon çok belirgin olmadıkça hastada belirti vermez ve sakıncalı değildir. Kalp damar hastalıklarına yakalanma riskinde azalmaya neden olduğu için olumlu kabul edilir. Büyük tansiyonun 90 mmHg ya da altında olması ve/veya küçük tansiyonun 60 mmHg ya da altında olması hipotansiyon (düşük) kabul edilmektedir. 

Hipotansiyon (Düşük Tansiyon) Belirtileri Nelerdir?

Ani tansiyon düşmesi baş dönmesi, halsizlik ve baygınlığa neden olabilir. 

Ani Tansiyon Düşmesinde Ne Yapılmalıdır?

Tansiyon düşmesine ait yakınmalar başladı ise bazı metotlar uygularsanız kolayca bu durumu atlatabilirsiniz;

  • Ayakta iseniz oturun ya da daha iyisi çömelin.
  • Şikayetler şiddetli ise uzanın, bacaklarınızı altına destek koyarak yükseltin.
  • Bol soğuk su için.
  • Sert bir kahve ya da çay için.

Tansiyon Ölçümü Nasıl Yapılır? Tansiyon Hangi Koldan Ölçülmelidir?

Tansiyon ölçümü, hipertansiyon tanısı için en önemli aşamalardan biridir. Bu nedenle doğru yapılması gerekir. Tansiyon ölçümleri tansiyon aleti ile yapılır. Üst koldan yani omuz ile dirsek arasından ölçülen manuel tansiyon aletleri en doğru sonucu verir. El bileğinden otomatik aletlerle ölçüm yapan cihazlar da kullanılabilir. 

Tansiyonunuz mutlaka her iki koldan ölçmelisiniz. Eğer kol damarınızda darlık var ise tansiyonunuz düşük çıkabilir. İki kolunuzdan ölçüm yaptığınızda iki tarafta da aynı ölçüme sahipse tek bir koldan ölçüm yapılmaya devam edilebilirsiniz. Eğer kollarınızda fark varsa yüksek olan kolunuzdaki ölçümü dikkate alınmalısınız. 

Tansiyon ölçümü esnasında, 5 dakikalık istirahat süresi boyunca oturur pozisyonda olmalı ve kolunuzu bir yere dayandırılmalısınız. Evde, el bileğinden tansiyon ölçümü yapılıyorsa iki defa üst üste ölçüm yapmalısınız. Anormal bir değer çıkarsa normal bir tansiyon aletiyle tekrar ölçüm yapmayı deneyebilirsiniz. Ancak mutlaka bir hekim tarafından normal tansiyon aletiyle ölçülen sonuçlar birbiriyle karşılaştırılmalıdır.

Tansiyon İlaçları İle İlgili Doğru Bilinen Yanlışlar Nelerdir ?

Sarımsak ve limonun tansiyonu düşürmeye ya da yükseltmeye etkisi yoktur. Hipertansiyon tedavisinde sarımsak ve limonun yeri yoktur. Hipertansiyon hastaları sadece ilaçlarını düzenli olarak kullanmalı ve sağlıklı beslenme kuralları içinde bu besinleri tüketmelidir.

Hipertansiyon ilaçları bağımlılığa neden olmaz. Hipertansiyon tedavisi süreklilik gerektirir.

Halk arasında tansiyon ilaçlarının böbrek ve karaciğeri olumsuz yönde etkilediğine dair yanlış bir inanış vardır. Tam tersine tansiyon ilaçlarının bu organlara olumsuz etkisi yok denecek kadar azdır. Ayrıca böbrek ve birçok organ, yüksek kan basıncı ilaç ile tedavi edilmediğinde çok zarar görebilir.

İlgili Aramalar

Tansiyon degerleri kaç olmalıdır,

Tansiyon Nedir?

Tansiyon kaç olmalıdır?

Tansiyon Belirtileri,

gibi konularda bilgilendirmeye çalıştık, ilaç, bitkisel tedavi gibi durumlardan önce mutlaka doktorunuza başvurunuz.

SağlıkPersoneliyiz.Com / Özel Haber

Editör: TE Bilişim