Türkiye’de giderek artan hayat pahalılığı ve ekonomik kriz kamu emekçilerini etkilemeye devam ediyor. Özellikle turistik ilçelerde görev yapan hekimler, sağlık çalışanları ve öğretmenler barınma ve geçim kriziyle baş etmeye çalışıyor.

Muğla’nın Bodrum ilçesinde bulunan ve tamamlanan diğer projelerle beraber açılışı hafta sonu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan Bodrum Devlet Hastanesi’nde uzman doktor eksikliği yaşanıyor.

Bodrum Devlet Hastanesi Doktorsuz Kaldı Bodrum Devlet Hastanesi Doktorsuz Kaldı

Bodrum Devlet Hastanesi’nin sitesinde yer alan bilgilere göre, beyin cerrahisi, çocuk cerrahisi, göğüs cerrahisi, kardiyoloji, psikiyatri, radyoloji ve çocuk hastalıkları bölümlerinde yalnızca birer uzman hekim görev yapıyor. Özellikle çocuk hastalıkları bölümünde icap nöbeti tutacak bir hekim olmadığı için, geç saatlerde hastaneye gelen çocuk hastalar en yakın konumda bulunan ve çocuk hastalıkları bölümünde üç uzman hekimin bulunduğu Milas Devlet Hastanesi’ne sevk ediliyor.

Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Mobbing İddiası Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Mobbing İddiası

Muğla Tabip Odası Başkanı Dr. Cafer Şahin, “Göğüs cerrahisi, çocuk cerrahisi, göğüs hastalıkları, kardiyoloji ve beyin cerrahisinde tek doktor var. Psikiyatride ise hiç yok. Tek hekimin icap tutma şartları da çok kısıtlı. Tek hekime 24 ay icap tutturamazsınız. Böyle olunca hasta mağduriyeti de ortaya çıkıyor. Örneğin kardiyoloji ve beyin cerrahisinde personel dağılım cetvelinde hekim sayısı 2 kişi olmasına rağmen şu anda görev yapan hekim tek. Tek olduğu için yine öbür bölümlerdeki sorun burada da yaşanıyor” dedi.

Bu kadroyla turizm sezonunda nüfusu bir milyonu geçen ilçede sağlık hizmetinin verilemeyeceğini belirten Dr. Şahin, “Hastaneyi büyütmek, odaları çoğaltmak toplumun sağlık talebini karşılamaya yetmez. Sağlık hizmeti için yeterli sayıda sağlık çalışanı gerekiyor. Aynı zamanda bu sağlık çalışanlarının barınma ihtiyaçlarının karşılanması gerekiyor. Bodrum’da kiralar 20 bin liraya kadar çıkıyor. Bu yüzden kamu çalışanları Bodrum’a, Marmaris’e ve Fethiye’ye gitmek istemiyor. Buralar sürgün yeri olmuş durumda. Bu bölgelerde hekim ve diğer sağlık personeline de lojman yapılmalı” diye konuştu.

MAAŞIN 4’TE 3’Ü KİRAYA

Eğitim Sen Muğla Şube Başkanı Birdal Savran, “Ekonomik krizin ve yoksulluğun hızla derinleştiği ülkemizde, biz eğitim emekçilerinin de yapısal sorunları katmerlenerek artıyor. En temel insani ihtiyaçlarımızı karşılayamaz hâle geldik. Yapılan araştırmalara göre Türkiye genelinde konut kiralarında en çok artışın yaşandığı iller Muğla, Antalya, İstanbul, İzmir ve Aydın oldu. İlimizde ortalama kira 9 bin lira civarındadır. Bir kamu emekçisinin bu kiraları ödemesi mümkün değil. Bugün birçok kamu emekçisi özellikle eğitim emekçileri başka illere tayin istemeyi düşünüyor. Kamu çalışanlarının ücretlerindeki değer kaybı büyük kentlerde yaşamayı daha da zorlaştırıyor; çalışan bir memur maaşının yüzde 70’inden fazlasını kiraya vermek zorunda kalıyor” dedi.

Eğitim emekçilerinin çalıştıkları yerlere yakın ve tek başlarına yaşayamaz hale geldiğini dile getiren Savran, şunları söyledi: “Borçla, kredi kartıyla geçinmeye çalışan, gittikçe daha çok borcun içine doğru sürüklenen bir öğretmen kitlesi var. Barınma sorunu yalnızca eğitim emekçilerini değil bütün emekçileri etkiliyor. Sağlık emekçileri, kamu çalışanları ve herkes aynı durumda. Son 1 yıl içinde enflasyon karşısında eriyen ücretler ve sürekli artan tüketim ürünlerinin fiyatları emekçileri zorluyor. Emekçilerin barınma sorununu çözecek en etkili yöntem lojman yapılması. Yarın bu bölgelerde öğretmeni olmayan sınıflar; hemşiresi, doktoru olmayan hastane ve toplum sağlığı merkezleri görmek istemiyorsanız şimdiden gereken önlemi alın. Yoksa bu kira bedelleriyle burada kalmamız mümkün değil.”

Berkay SAĞOL-Birgün

Editör: Ertuğrul Gülmez