Covid 19 pandemisinden dolayı ülkemiz ve Dünya zor günlerden geçmektedir.

Ali Yalçın'dan 'Toplu Sözleşme' Sürecindeki Açıklamalar Ali Yalçın'dan 'Toplu Sözleşme' Sürecindeki Açıklamalar

Bu mücadelede en ön safta yer alan tüm sağlık çalışanlarımıza ailelerinden sevdiklerinden kendilerinden gösterdikleri özveri fedakarlıklar için tekrar teşekkür ederiz.

Şu an sağlık çalışanı arkadaşlarımız fedakarca bu pandemi ile mücadele ederken maalesef değişik uygulamalara maruz kalmaktalar.

Cumhurbaşkanlığının yayınladığı genelgeleri olmasına rağmen bu zor günlerde nöbet tutan personelin nöbet ücretleri bazı hastane idareciler tarafından adeta gasp edilmeye çalışılmaktadır. Kimsenin haksız bir kazanç almasını istemediğimiz gibi özellikle pandemi hastanelerinde ve tüm hastanelerin covid poliklinik ve servislerinde çalışan arkadaşlarımızın ceplerine göz dikmek adeta fırsatçılıktır. Bugüne kadar çalışanın yanında tavır gösteren Sağlık Bakanlığımızın ve İl Sağlık Müdürlüğümüzün konuya el koyması elzem olmuştur.

Sağlık Çalışanlarının Covid süresince ailelerini ve kendilerini korumaları için Cumhurbaşkanlığı tarafından Devlet misafirhaneleri ve konukevlerinde kalabileceklerine dair genelgenin yayınlanmasının ardından yaklaşık 20 gün geçmesine rağmen hala bazı misafirhane ve konuk evleri sağlık çalışanlarını kabul etmekte zorluklar çıkartmakta olup başvuran sağlık çalışanına bizlere de bulaştıracaksınız uzak durun gibi kelimeler ile kötü muamale ettiklerini duymaya devam ediyoruz. Kimi misafirhaneler veya konukevleri ise mevsimlik veya taşeron çalışanlarını işten çıkartma yolu ile kendini yemek çamaşırhane temizlik açısından kısmen veya tamamen hizmet veremez duruma getirerek bu zor günlerde ki mücadelede sağlık çalışanlarını yalnız bırakmaktadırlar. Bu konu ile ilgili olarak İl pandemi kurulunun sert yaptırımlar uygulaması elzem olmuştur. Sağlık çalışanlarını koruyamazsak toplumun sağlığını hiç koruyamayız.

Bildiğiniz üzere bu ulusal mücadelede bir çok sağlık çalışanımız koruyucu tedbirlere ne kadar dikkat etselerde ellerinde olmayan sebeplerden dolayı Covid-19 hastalığına yakalanmışlar ve bazıları şehit olmuştur. Diğer bir kısmı ya yoğun bakımlarda ya servislerde yada evlerinde karantinaya girerek tedavi olmaktadırlar. Bizi üzen durum ise bu fedakar sağlık çalışanı arkadaşlarımızın aldığı risk fedakarlığı görmezden gelen kurum idarecilerinin ‘’ bu iş kazası veya meslek hastalığı değil kim bilir nerde kapıp birbirinize bulaştırdınız.’’ Diyerek sağlık çalışanlarının motivasyonunu kırmakta kendini güvende hissetmemesine neden olmaktadır.

Bazı hastanelerde bir kısım personelin esnek çalışma adı altında idareciler tarafından tabir yerinde ise kayrıldıkları tarafımıza ulaşmıştır. Bu topyekün bir mücadele ise herkes elini taşın altına koymak zorundadır.

İl sağlık müdürlüğü tarafından kurumlardan yapılacak geçici görevlendirmelerde; öncelikle hizmet puanlarının esas alınması varsa evde bakıma muhtaç kişisi, çocuğu olup bırakacak kimsesi olmayanlara pozitif ayrımcılıkla isimlerin kurumlar tarafından müdürlüğe iletilmesi doğrultusunda talimat verilmiş olmasına rağmen kusursuz bir şekilde birlik olmamız gereken bu günlerde bazı hastane başhekimleri ve sağlık bakım hizmetleri müdürleri bunu görmezden gelmektedirler. Kendilerinin hastane içerisinde anlaşamadıklarını yada maalesef ki o bu sendikanın üyesi veya sahipsiz gördüklerine geçici görevler için il sağlık müdürlüğüne verdiklerini öğreniyoruz. Ya da yine ayrımcılıkla sağlık çalışanlarının sürekli yerlerinde değişiklik yapma veya daha zor görevlerde sürekli aynı kişileri çalıştırarak sağlığın bir ekip işi olduğunu unuttuklarını gözlüyoruz. Bizler işten, sorumluluk almaktan yada çalışmaktan korkmuyor ya da imtina etmiyoruz. Sadece bu milli mücadelede hastane veya kurum idarecileri tarafından sağlık çalışanları arasında ayrım yapılmadan adaletli bir şekilde tüm sağlık çalışanlarına uygulanmasını istiyoruz.

Kimse unutmasın ki bu zor günlerde kafa karışıklığına sebep olmamak için üstümüze düşen sağduyuyu gösteriyoruz. Ve belirtmek isteriz ki kimsenin yaptığı kimsenin yanına kalmayacak her demokratik platformda hesabını soracağız.

Geçtiğimiz haftasonu uygulanan sokağa çıkma yasağında birçok sağlık çalışanı mağduriyetler yaşamıştır. Kimisi işyerine gelmekte zorluklar yaşarken kimisi de yorucu bir çalışmanın ardından evine gidememiş gidebilenler ise çok büyük zorluklar yaşamıştır. Bu durum bize gösteriyor ki kurumlarımızın bu tür yasaklarda bir eylem planın bulunmadığıdır. Bu konuda İl Pandemi Kuruluna çok büyük bir görev düşmektedir. Bu tür durumlarda sağlık bakanlığının araçlarının yetmemesi bir çoğunun sahada olması sebebi ile diğer kurumların da ulaşım hizmetlerine süratle dahil olmaları gerektiği ortaya çıkmıştır.

Barış KOÇAK

Türk Sağlık Sen İzmir-1 Nolu Şb. Başkanı

Editör: TE Bilişim