HEKİMSEN Genel Başkanı Adil Kurban, hatalı tıbbi uygulama davalarında talep edilen tazminat tutarlarının milyonlarca lirayı aştığını söyledi. Yargılama süreci tamamlanmadan verilen kararlar ve temyiz aşaması beklenmeden başlatılan haciz işlemlerinin, hekimleri ekonomik olarak geri dönülmez bir noktaya sürüklediğini ifade etti.

Bu durumun yalnızca bireysel mağduriyetler yaratmadığını vurgulayan Kurban, hekimlerin mesleki motivasyonunun ciddi biçimde zedelendiğini ve mevcut uygulamaların hekim ile hastayı karşı karşıya getirdiğini dile getirdi.

“Hekimlik Meslek Yasası 140’tan Fazla Madde İçeriyor”

Hazırladıkları Hekimlik Meslek Yasası tasarısı hakkında bilgi veren Kurban, mevcut mevzuatın günümüz tıp pratiğinin ihtiyaçlarını karşılamadığını söyledi. 1928 tarihli düzenlemelerin bugünün sağlık sistemiyle örtüşmediğini belirten Kurban, tasarının 140’tan fazla maddeden oluştuğunu ve büyük bölümünün yeni düzenlemeler içerdiğini aktardı.

Tasarıda malpraktis, tıbbi uygulama standartları ve deontolojinin etkin uygulanması gibi birçok başlığın yer aldığını belirten Kurban, düzenlemenin hekim, hasta ve devlet arasında dengeli bir yapı kurmayı amaçladığını vurguladı.

“Bu Cezalar Bir Hekimin Tüm Mal Varlığını Yok Ediyor”

Malpraktis davalarında 70 milyon, hatta 100 milyon TL’yi aşan tazminat taleplerinin gündeme geldiğine dikkat çeken Kurban, bu tutarların bir hekimin meslek hayatı boyunca biriktirmesinin mümkün olmadığını söyledi. Açılan davaların sadece hekimleri değil, ailelerini ve geleceklerini de etkilediğini ifade eden Kurban, şu değerlendirmede bulundu:

Hekim sonradan haklı çıksa bile çoğu zaman parasını geri alamıyor. Bu kabul edilebilir bir durum değil.

Bu uygulamaların hukuk devleti ilkesiyle bağdaşmadığını da sözlerine ekledi.

Riskli Branşlarda Hekim Açığı Büyüyor

Ortaya çıkan tablo nedeniyle hekimlerin riskli branşlardan uzaklaşmaya başladığını belirten Kurban, özellikle cerrahi branşlar, dahiliye ve aile hekimliğinin ciddi baskı altında olduğunu söyledi. Bu nedenle birçok deneyimli hekimin biyokimya ve mikrobiyoloji gibi hasta ile doğrudan temasın olmadığı alanlara yöneldiğini aktardı.

Kurban, bu gidişatın sağlık sistemine ve tıbbın geleceğine zarar verdiğini ifade etti.

Ali Yalçın: Toplu Sözleşme Sistemi Tıkandı, Yeni Yasa Şart
Ali Yalçın: Toplu Sözleşme Sistemi Tıkandı, Yeni Yasa Şart
İçeriği Görüntüle

“Hekimler Sadece Mesleğine Odaklanmak İstiyor”

Hekimliğin zaten ağır bir sorumluluk gerektirdiğini hatırlatan Adil Kurban, mesleğin icrasının önüne ek engeller konulmasının Türkiye için ciddi kayıplar doğuracağını söyledi. Kurban, “Biz hekimler sadece mesleğimizle ilgilenmek istiyoruz. Gerekli düzenlemeler yapılmazsa Türkiye hekimlerini kaybedebilir” diyerek hükümet ve kamuoyuna destek çağrısında bulundu.