Halk sağlığını ve doğayı doğrudan tehdit eden dehşet verici bir çevre katliamı girişimi, Elazığ’da çevre müfettişlerinin radarına takıldı. Edinilen bilgilere göre, Elazığ merkezde faaliyet gösteren özel bir hastanenin, enfeksiyon riski taşıyan ve özel imha tesislerinde yüksek sıcaklıkta sterilize edilmesi gereken tıbbi atıklarını yasal mevzuata tamamen aykırı bir şekilde normal araçlarla taşıdığı belirlendi.
Suçüstü Yakalandılar: Boş Arazide Ateşe Verdiler
Skandalın boyutları, atıkların nereye götürüldüğünün tespitiyle daha da büyüdü. Hastane yönetiminin, bu tehlikeli tıbbi malzemeleri bertaraf ücretlerinden kaçmak ya da usulsüzlüğü gizlemek amacıyla işletme sahibine ait açık bir araziye boşalttığı ve burada ateşe vererek yakmaya çalıştığı saptandı. İhbar ve teknik takip sonucu bölgeye intikal eden Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ekipleri, atıkların açık alanda yakıldığını yerinde tespit ederek suçüstü yaptı.
Rekor Ceza: 47 Milyon 206 Bin Lira
Çevre Kanunu’na ve Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği’ne açıkça meydan okuyan hastane işletmesine, doğaya ve insan sağlığına verdikleri ağır tahribat nedeniyle 47 milyon 206 bin lira idari para cezası kesildi. Rekor cezanın yanı sıra, toprağı, havayı ve yer altı su kaynaklarını zehirleyen hastane yetkilileri ve işletme sahibi hakkında "çevrenin kasten kirletilmesi" ve "kamu sağlığını tehlikeye atma" suçlarından adli soruşturma açılması için cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunuldu.
🩺 Sağlık Personeliyiz Analizi
Hastanelerde çalışan her bir sağlık personeli iyi bilir ki; kullanılan her bir enjektör, kanlı gazlı bez, ameliyat malzemesi veya patolojik atık, içinde ölümcül virüsleri ve bakterileri barındırır. Bu yüzden klinikteki hemşireden kat hizmetlerindeki personele kadar tüm sağlık çalışanları, iğne ucu batmasın, birine enfeksiyon bulaşmasın diye bu atıkları kırmızı çöp poşetlerine, kesici-delici alet kutularına büyük bir titizlikle, gözü gibi bakarak ayırır. Personelin içeride gösterdiği bu kutsal emeğin ve dikkatin, hastane patronları tarafından dışarıda paraya tahvil edilerek çöplüklerde yakılması, personelin alın terine ve emeğine yapılmış en büyük saygısızlıktır.




