Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, sendika yöneticileri ve üyeleriyle birlikte Hazine ve Maliye Bakanlığı binası önünde yaptığı basın açıklamasında, yılın ilk maaş gününde 81 ilde eş zamanlı eylem düzenlediklerini belirtti.

Yalçın, kamu görevlilerinin zamlı maaşlarını aldığını ancak aynı işi yapan farklı statülerdeki personelin daha yüksek ücret aldığını vurgulayarak, bu durumun çalışma barışını bozduğunu ifade etti.

Türk Sağlık-Sen Taleplerini Bakan Memişoğlu’na İletti
Türk Sağlık-Sen Taleplerini Bakan Memişoğlu’na İletti
İçeriği Görüntüle

Kamuda Ücret Makası Giderek Açılıyor

Kamuda çalışanlar arasındaki ücret makasının her geçen gün daha da büyüdüğünü söyleyen Yalçın, şu ifadeleri kullandı:

“Böylesi bir haksızlığa susmak yerine, hesabın sorumlusunun önündeyiz. Bizim mücadelemiz; ekmeğimiz, emeğimiz ve geleceğimiz içindir. Masada sesimizi duymayanların, sahanın sesini duyması için buradayız.”

Memurun Sosyal Maliyeti Görmezden Geliniyor

Bütçe dengesi sağlanırken memurun sosyal maliyetinin hesaba katılmadığını savunan Yalçın, sosyal maliyeti önlemenin bütçeyi denkleştirmekten daha adil ve kolay olduğunu dile getirdi.

Bugüne kadar yapılan 8 toplu sözleşmenin 4’ünün uzlaşmazlıkla sonuçlandığını hatırlatan Yalçın, kararların bir kısmının masa, bir kısmının ise hakem tarafından alındığını belirtti.

Toplu Sözleşmelerde Hakem Eleştirisi

Ali Yalçın, son iki toplu sözleşmenin uyuşmazlıkla sonuçlandığını belirterek, şu eleştirilerde bulundu:

Hedeflenen enflasyon kadar bile zam verilmedi. Masada kazanılan birçok hak sahada uygulanmadı. Hakem, toplu sözleşmenin hukukunu korumadı, tarafların iradesine saygı duyulmadı.”

Gelir Vergisi Yüzde 15’e Sabitlenmeli

Ücrette denge ve gelirde adalet istediklerini vurgulayan Yalçın, Memur-Sen’in taleplerini şu sözlerle sıraladı:

  • Gelir vergisi %15’e sabitlenmeli

  • 22 bin 150 TL seyyanen zam emeklilere de yansıtılmalı

  • Birinci dereceye 3600 ek gösterge hayata geçirilmeli

  • 4688 sayılı Sendikalar ve Toplu Sözleşme Kanunu evrensel normlara uygun hale getirilmeli

  • Mühendislik Meslek Kanunu çıkarılmalı

  • Teknik, idari personel, şef ve şube müdürlerini kapsayan kapsamlı ücret reformu yapılmalı

Mücadele Devam Edecek Mesajı

Taleplerinin karşılanması için acil adım atılması gerektiğini belirten Yalçın, mücadelelerinin haklılıkları tescil edilene ve 4688 sayılı yasa değiştirilene kadar süreceğini vurguladı.